تاریخچه اتوموبیل و رانندگی – بخش یک

* توضیح: در این نوشته، برای بازسازی خاطرات، عکس اتوموبیل‌های مشابه از نظر مدل و سال ساخت از روی اینترنت جمع‌آوری شده‌است. احتمالا، تزئینات داخلی و خارجی و رنگ بدنه اتوموبیل‌ها با مدل اصلی تفاوت دارد.
در صورتی که در آلبوم‌های قدیمی خود عکسی از اتوموبیل‌های ذکر شده دارید، لطفا برای من بفرستید.

ممنون،
فیروز

یکی از اولین اتوموبیل‌ها در خانواده غفارزاده متعلق به حسین غفارزاده بود. حسین آقا یک هادسن مدل ۱۹۴۷ میلادی به رنگ مشکی داشت که گاهی میرزا حسن خان هم سوار این اتوموبیل می‌شده‌است.


اتوموبیل بعدی یک شولت بل‌ایر مدل ۱۹۵۴ میلادی و دورنگ است. رنگ بدنه این اتوموبیل آبی زنگاری و رنگ سقف آن کرمی روشن بود.

در این زمان، میرزا اسماعیل خان و میرزا حسن خان بعنوان سرمایه‌گذار یک شرکت خدمات حمل و نقل بین‌شهری را پایه‌گذاری کرده و اتوموبیل خریداری شده را در اختیار آن شرکت قرار می‌دهند. وظیفه شرکت حمل مسافر و بار بین اصفهان و خوزستان استفاده بود.

شولت بل‌ایر مدل ۱۹۵۴ با رنگ بدنه مشابه اتوموبیل ذکر شده

پس از مدتی، بعلت هزینه زیاد، این سیستم برچیده شده و میرزا حسن خان اتوموبیل را از شراکت خریده، آنرا بازسازی و رنگ‌آمیزی کرده و می‌فروشد.

این همان اتوموبیلی هست که مهدی، علی و اصغر غفارزاده با آن آموزش رانندگی دیده‌اند. میرزا حسن خان و فرد آموزش‌گیرنده روی صندلی یک‌تکه جلو کنار هم می‌نشستند، میرزا حسن خان مسوول گاز دادن و ترمز گرفتن و کارآموز مسوول فرمان دادن به ماشین بوده‌اند. معمولا، آموزش رانندگی در جاده کوه صفه به سمت خاجیک که جاده پر پیچ و خمی بوده انجام می‌شد.


پس از فروش اتوموبیل فوق، میرزا حسن خان یک شولت مدل ۱۹۵۵ سبز رنگ خرید. دنده این ماشین نیمه اتوماتیک بوده، یعنی دنده ۱ و ۲ باهم و دنده ۳ و ۴ باهم و بطور اتوماتیک عوض می‌شده و برای انتقال از دنده ۲ به دنده ۳ احتیاج به کلاج گرفتن و تعویض دنده بصورت دستی بوده است. دسته دنده در این مدل پشت غربیلک فرمان قرار داشت.


پس از آن، میرزا حسن خان یک شولت بل‌ایر مدل ۱۹۵۸ میلادی به رنگ سرکه‌ای و سقف کرمی داشت. این اتوموبیل بعلت فرم خاص چراغ‌های عقب به مدل سوفیایی (سوفیا لورن – هنرپیشه) معروف بود.
البته مدل اصلی کارخانه شولت، مدل ۱۹۵۹ است که در ایران به نام مدل ۱۹۵۸ فروش می‌رفت.

میرزا اسماعیل خان و میرزا حسن خان مدتی به صورت شراکتی از این اتوموبیل استفاده می‌کردند. در آن زمان، میرزا اسماعیل خان گواهینامه رانندگی نداشته و صبح‌ها از منزل پیاده به سر کار میامد و میرزا حسن خان با اتوموبیل. ظهر هردو همراه هم و با اتوموبیل به منزل می‌رفتند و در راه بازگشت میرزا اسماعیل خان آموزش رانندگی می‌‌دیده‌است.

به احتمال زیاد، نسل دوم خانواده غفارزاده بیشترین خاطرات را از این اتوموبیل دارند. به همین علت، تعداد زیادی عکس از اتوموبیل‌های مشابه اینجا قرار داده شده‌است.



برای ادامه، به صفحه زیر رجوع کنید:
تاریخچه اتوموبیل – بخش دو

Related Posts